Selecteer een pagina

Hekken voor jezelf plaatsen

Met frisse moed stapte ik afgelopen maandag mijn mancave in. Na het afronden van mijn afstudeerplan, is het nu tijd om de onderzoeksfase te starten. Een fase waarin ik veel mensen zal spreken en veel artikelen zal lezen.

Hoe groot je enthousiasme ook is, het starten van een ontwerpproces zo groot als deze is lastig. Alsof je stuiterend probeert het begin van een rolletje plakband te vinden.

 

Het krijtbord is terug van weggeweest

Bij het starten van een ontwerpproces, lijken de mogelijkheden eindeloos. Alles lijkt relevante informatie te zijn. Als ontwerper is het je taak overzicht te houden in deze brei aan data en te categoriseren wat relevant is of niet.

Al die mogelijkheden kunnen je overrompelen. Het is daarom belangrijk dat je als ontwerper weet wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt.

Weten wat je wilt is daarbij van essentieel belang. Op een krijtbord schetste ik wat mijn doel is voor de komende weken. Ik wil inzicht krijgen in de ontwikkeling, interesses en leefwereld van de kinderen van de buitenschoolse opvang. Zo kan ik bepalen welke leeftijdscategorie ik de meest effectieve ontwerpoplossing kan bieden.

Daarnaast wil ik het huidige aanbod aan mediaopvoeding voor kinderen inventariseren. Wat zijn de kansen die nog openliggen? Als laatste wil ik weten hoe de ouders en pedagogisch medewerkers met media omgaan. Welke rol spelen zij daarmee nu al in het mediawijs maken van de kinderen?

Al deze vragen betekent veel inkomende data. Gelukkig heb ik overzicht geschept in mijn digitale notitieblok.

Overzicht behouden, wel zo fijn

Een digitale plek mag dan wel handig zijn, echt inspiratievol is het vaak niet. Met je handen schrijven, knippen en plakken helpt je creativiteit. Om deze reden plantte ik een enorm whiteboard naast mijn bureau waar ik de inzichten uit mijn onderzoek begon te plakken en te tekenen. Dit helpt mij overzicht te behouden en legt mogelijke verbindingen bloot.

Daarnaast helpen visuele overzichten onderzoeksresultaten snel en concreet over te brengen. Maak het visueel, vertel een verhaal!

 

En nu?

Deze week stond in het teken van het vergaren van wetenschappelijke kennis. Er zijn een flink aantal papers, professoren en boeken voorbij gekomen. Volgende week ga ik echter ‘het veld’ in. Ik ga spreken met de doelgroep en de betrokkenen. Door te ervaren leer je immers meer. Deze ruwe visualisatie laat zien hoe ik mijn onderzoek heb opgesplitst.

Tot volgende week!

Meer weten?

Wekelijks praat ik je bij over mijn voortgang. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Mail mij gerust via mail@quintenooms.nl.

Geplaatst op 28 februari 2019