Selecteer een pagina

Afbakenen

Mijn afstudeerproject is opgedeeld in fases. Zo zit ik op dit moment in mijn onderzoeksfase. Een periode waarin ik zoveel mogelijk informatie verzamel om daarmee de opdracht af te kunnen bakenen. Een goede afbakening is gebasseerd op kwalitatief onderzoek naar de situatie. Dat betekent in mijn geval leren van experts, praten met betrokkenen, onderdompelen in de context en vervolgens deze inzichten bij meedere partijen verifiëren.

Het feit dat tijdens een creatief proces alles kan, maakt deze afbakening cruciaal. Anders verdrink je in de mogelijkheden. Het divergeren van je proces, om vervolgens je inzichten te convergeren tot iets hapbaars, is een bekend ontwerpproces. Dit wordt ook wel de dubbele diamantmethode genoemd.

Illustratie van de Dubble Diamand

Het gevoel dat je afremt

Deze week begon lastig. Er stonden een hoop afspraken met experts op het programma maar deze vonden allemaal pas later in de week plaats. Het voorbereiden van deze afspraken, was in de vorige week al gebeurd.

Mij bekroop dus het gevoel dat ik mijn momentum verloor. Ik moest uit mijn flow, puur omdat het onderzoek even stilstond.

Alsof je in een achtbaan nog stilstaat op het perron: Je weet dat je ieder moment gaat, maar toch voel je (nog) geen beweging.

 

Inspiratie stroomt binnen

Achteraf gezien was deze stilstand maar van korte duur. Na het eerste gesprek van de week, stroomde de inspiratie weer binnen. Er ontstonden eerste schetsen van concepten. Inzichten werden geverifieerd en betrokkenen lieten blijken dat er naar een oplossing wordt uitgekeken.

Als ontwerper is dat het leukste dat er is: Weten dat jouw inzet daadwerkelijk positief bijdraagt aan anderen.

Ook de komende week ga ik in gesprek met betrokkenen en ga ik beginnen met het maken van een inzichtenbord. Een visualisatie van de inzichten die ik wil meenemen bij het ontwerpen van mogelijke concepten.

Afstudeerplan beoordeeld

Ten slotte is het nog leuk om te melden dat mijn afstudeerplan door school beoordeeld is met een nette 8 als eindcijfer. Kritiekpunt is het gevaar dat ik mijn onderzoeksfase te breed trek. Om deze reden is het inventariseren van mijn inzichten des te belangrijker. De afbakening mag niet te groot worden.

 

 

Meer weten?

Wekelijks praat ik je bij over mijn voortgang. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Mail mij gerust via mail@quintenooms.nl.

Geplaatst op 11 maart 2019