Selecteer een pagina

Reizen met het

Internet of Things.

Een concept vol innovatie voor Connexxion.

Connexxion daagde Sabine Mensch en mij uit om mee te denken over een innovatief concept voor het openbaar busvervoer. Het vervoersbedrijf wilt innovatief gebruik maken van beacons, kleine bluetooth zenders waar smartphones mee kunnen communiceren.

Winnaar Battle of Concepts.

Connexxion koos ons concept als winnaar!

Battle of Concepts is een website waar creatief Nederland zich kan buigen over ontwerpproblemen waar grote organisaties tegen aan lopen. Via een wedstrijd met geldprijzen worden de beste oplossingen uitgekozen. Ons concept won hiermee de eerste plaats met een bijbehorend geldbedrag van tweeduizend vijfhonderd euro.

Laat de bus maar rijden.

En tegelijkertijd je huis verwarmen.

De Connexxion bus weet waar de reis naartoe gaat. Hoe cool zou het dan niet zijn om bij het plaatsnemen in de bus je moeder alvast automatisch te laten weten dat het eten op gezet kan worden? Hoe lekker is het om thuis te komen met de verwarming alvast op 21 graden en de lichten aan?

Maak kennis met IFTTT.

Connexxion wordt het eerste openbaar vervoersbedrijf ter wereld dat zich integreert met het IoT.

Dankzij IFTTT kun je verschillende IoT-devices (Internet of Things) met elkaar laten praten en acties laten ondernemen vanuit vooraf ingestelde interactie voorwaarden. Trigger is een versimpelde vooraf ingestelde IFTTT-app met begeleidende thema’s en bijpassende formules waar je uit kunt kiezen en die je kunt aanpassen.

Automatisering voor iedereen.

Dankzij een strakke integratie met de Connexxion app.

Met deze app proberen wij het IFTTTplatform en zijn diensten op een
makkelijke en hapklare manier aan te bieden door de bus als trigger in te zetten. Op deze manier kan iedereen met een smartphone deze technologie verkennen en gebruiken.

Wij laten reizigers “formules” maken vanuit vooraf ingestelde thema’s.
Een formule is een vooraf ingestelde interactie die start met een trigger, waarna een actie wordt uitgevoerd. Een trigger kan zijn dat je de bus in stapt, de bus vertraging heeft of dat je halte er aan komt. Een actie kan een sms, notificatie of link zijn met een van de vele IFTTT-partners, zoals je verwarming, lampen of wasmachine.

Wat levert dit op?

De herhalende taken van de reizigers kunnen nu worden geautomatiseerd.

De ontspanning kan worden bevorderd door deze automatisering. Hierdoor creëer je meer rust tijdens je busreis van werk naar huis en maak je de omschakeling van werk naar privé makkelijker. De ritten in de Connexxion bus zullen speelser, innovatiever en meer onbezonnen voelen omdat alles geautomatiseerd kan worden en de reiziger kan spelen met de technologie. De reisbeleving zal daarom verbeteren omdat mensen hierdoor óf iets te doen hebben óf juist lekker helemaal niets meer hoeven te doen en kunnen genieten van de rit.

Neem een kijkje.

Het verslag is online te lezen.

Natuurlijk ga ik er nu erg snel doorheen. Daarom nodig ik je van harte uit het concept rustig te lezen. Het vertelt je meer over ons onderzoek, de inspiratie en de verantwoording achter onze ontwerpkeuzes.

Quinten Ooms.

Ontwerper en student CMD aan de Hogeschool Rotterdam. Digitale communicatie duizendpoot bij Kinderopvang Mundo.