Selecteer een pagina
Gepubliceerd op 20 mei 2019

Zo, dat is even geleden!

Er zit wat tijd tussen mijn laatste update en het bericht dat je nu aan het lezen bent. Er is ontzettend veel gebeurd de afgelopen weken in mijn ontwerpproces. Zoveel zelfs, dat ik niet de tijd had je hier voldoende over te informeren. Excuus.

Graag neem je in dit overzicht mee in wat er de afgelopen weken allemaal heeft plaatsgevonden. Ook blik ik vooruit op aankomende week en wat dat betekent voor mijn project.

 

Het definitieve concept vaststellen

De eerste mijlpaal was het vastzetten van een definitief concept. De afgelopen maand heb ik een tiental concepten de revue laten passeren. Het was voor mij erg lastig te bepalen welk concept het best zou aansluiten als oplossing op de vraag. Ik ontdekte dat het trainen van mediawijsheid bij alle concepten aan bod kwam. Goed natuurlijk, maar niet alle concepten pastten in de context van de kinderopvang. Door mijzelf opnieuw af te vragen waar de kern van mediawijsheid ligt, kon ik eindelijk gaan knippen in mijn concepten.

Het concept zal kinderen zelf media laten manifesteren en zenden. Zo leren zij vaardigheden in het communiceren en kunnen zij strategisch reflecteren door te ervaren wat het effect van de manifestatie op de ‘ontvangers’ is.

“Leren door te doen”, zoals het ook in het pedagogisch beleid van Mundo wordt opgemerkt.

 

Verbeelden die hap

Nu het definitieve concept er staat, was er amper tijd om het te vieren. Het werd tijd dat ik dit concept ging vormgeven. Deze vormgeving zal uiteindelijk worden gebruikt om het concept te gaan testen bij de doelgroep. Zo kan deze eerste vormgeving doorgroeien naar het uiteindelijke ontwerp dat de vraag vanuit Mundo zal beantwoorden. Bovenaan de pagina zie je al een voorbeeld van deze verbeeldingsfase. Meer beelden houd ik nog even geheim.

 

 

Proefafstuderen

Aankomende donderdag is een belangrijk moment. Ik mag gaan proefafstuderen. Dit is ook wel bekend als een ‘groen licht’-moment. Door mijn afstudeerproject tot nu toe te presenteren alsof hij af is, kan ik feedback vergaren over het concept. Ik kan zo meten hoe ik mijn laatste aantal weken kan spenderen. Waar liggen bijvoorbeeld nog de zwakke kanten? Welke sterke punten moet ik goed uitlichten? Tijdens een sessie van een uur, ga ik samen met Mundo en de Hogeschool het gesprek aan over de toekomst van dit project.

In aanloop naar dit moment, heb ik een verslag samengesteld. Doordat ik de afgelopen weken erg druk was met het visualiseren en vormgeven van het concept, merkte ik dat het lastig was een groot verslag in te leveren. Zo zie je ook dat iedere afstudeerder een ander proces doorloopt. Anderen zijn bijvoorbeeld vooral bezig geweest met documenteren op het moment dat ik juist aan het maken was.

Na het inleveren van mijn verslag, merkte ik dat ik niet altijd mijn concepten duidelijk had geformuleerd. Dat krijg je als je maanden in een proces zit en vervolgens het probeert uit te leggen aan een buitenstaander in korte tijd.

Gelukkig kan ik komende donderdag een spetterende presentatie geven waarin ik kan laten zien met welk concept ik de ontwerpvraag ga oplossen. Ook zal ik dan verantwoorden hoe ik daarbij gekomen ben. Gewoon, onder het genot van een kop koffie. Het start namelijk al om 9.00! 🙂

Volgende week

Dit was een korte samenvatting van mijn avonturen de afgelopen weken. Er is nog meer gebeurd. Zo ben ik bijvoorbeeld op bezoek geweest bij het Mamacafé om het perspectief van jonge ouders over mediawijsheid te ontdekken. Volgende week deel ik graag veel visualisaties van mijn presentatie met je. Zo zal ik je eindelijk meenemen in het concept. Je mening zal, zoals altijd, dan erg belangrijk zijn.

Tot dan!

 

Sneller op de hoogte?

Door de drukte in deze laatste fase van mijn afstuderen, ligt de prioriteit voor het bijhouden van mijn blog laag. Toch benieuwd waar ik nu sta? Neem dan contact met mij op.